maandag 20 augustus 2012

Bloeiende (struik)heide

Momenteel staat de struikheide in bloei. In veel natuurterreinen in Nederland zijn in meer en mindere mate uitgestrekte velden te vinden die prachtig paars kleuren. Zo ook op de Veluwe.

Als het een beetje mogelijk is, probeer ik diverse mooie omstandigheden met elkaar te combineren. Vaal lukt dat niet, omdat één of meerdere factoren niet of nauwelijks aanwezig zijn. Een foto van een paarse vlakte met daarboven een strakblauwe lucht bijvoorbeeld, vind ik persoonlijk niet echt interessant. Wanneer er fraaie luchtpartijen aanwezig zijn en de heide staat ook nog eens mooi in bloei, is dat wel de uitgelezen kans om erop uit te trekken. Nog steeds niet mooi fotowerk gegarandeerd.

Vanavond heb ik een ronde op de fiets gemaakt in de omgeving van Vierhouten. Hier is mooi glooiend landschap te vinden met ook uitgestrekte vlakten. Die vlakten kleuren nu dus erg mooi en de lucht deed ook lekker mee. Op deze plaats kun je naast de struikheide, ook dopheide en kraaiheide tegenkomen. Vooral de veldjes kraaiheide vormen een welkome afwisseling in het anders te eentonige paarse vlak.


 



Maar ook met tegenlicht is het de moeite waard.

woensdag 15 augustus 2012

Zeehonden en zeevogels

Het gaat goed met de zeehonden in de Waddenzee. In het Duitse deel zijn meer dan 8.500 zeehonden geteld en dat is een record.

Op het eiland(je) Düne op ongeveer 70 km uit de kust van Duitsland, kun je deze geweldige dieren van korte afstand fotograferen. In de winter worden op het strand de pups geboren en in het voorjaar worden de rotswanden van het naastgelegen eiland Helgoland ingenomen door duizenden zeevogels.

Inmiddels ben ik twee keer hier geweest in de genoemde perioden. Samen met enkele andere enthousiaste natuurfotografen hebben we genoten van het gedrag van deze prachtige dieren.

Deze vindt het ook wel leuk dat wij er waren

Jan-van-Gent

Volop mogelijkheden om de vogels in vlucht vast te leggen.

Het eiland Düne waar de zeehonden zich ophouden.

Ontmoeting tussen zeekoet en drieteenmeeuw.

Op ongeveer 3 meter van de kolonie.

Wat schattig zijn die kleine grijze zeehonden in december.

We gaan regelmatig samen op pad om lekker met onze uit de hand gelopen hobby bezig te zijn: fotograferen. Hierbij proberen we elkaar ook verder op pad te helpen en elkaar van tips te voorzien. Ook voor net beginnende fotograferen zijn deze trips uiterst leerzaam en bovenal ook gezellig.

V.l.n.r.: Ronald Annema, Alfons van Bokhorst en Maas van de Ruitenbeek.
Met dank aan Luc Meert voor deze foto.


Zoals inmiddels wel bekend is, organiseert Maas van de Ruitenbeek regelmatig reizen naar vooral Scandinavië. Voor trips naar andere bestemmingen, zoals Helgoland & Düne (Duitsland), Jaegersborg (Denemarken), Bayerischer Wald (Duitsland) en nog meer, kan ik de reizen van Maron Natuurfotografie aanbevelen. Kijk op deze site voor meer informatie.

zondag 5 augustus 2012

Verliefde reeën

De paartijd (bronsttijd) van de reeën is in volle gang momenteel. De reebokken hebben een eigen territorium waarin zij eventuele reegeiten met de meest mogelijke moeite proberen te houden. Dat gaat gepaard met veel drijven, zuchten, steunen en kreunen.

Liefde maakt blind; dat gaat bij de reeën wel op. Ze gaan zó op in het liefdesspel, dat ze de wereld om hen heen totaal lijken te vergeten. Ze kunnen mensen op zeer korte afstand benaderen.

De struikheide begint wat te kleuren en dat geeft net even dat extra's aan de foto's. Vandaag waren wij getuige van een tweetal fikse gevechten tussen twee reebokken. Helaas gebeurde dat op een te grote afstand voor ons, maar de beleving ervan was bijzonder.

Zonsopkomst; het eerste licht van de dag beschijnt de hals.

De reegeit blijft wel alert.

Deze bok wilde hoe dan ook een reegeit in zijn territorium houden.

Vanaf een verhoging heeft de geit een mooi uitzicht.

Je moet goed blijven opletten, want reeën zijn toch niet zo heel groot.

Prachtige alertheid bij deze bok.

Hijgend en kreunend stond hij vlakbij, verslagen door een sterkere.

Overal lopen bokken rond om maar iets mee te kunnen pikken.